Més de 25 anys envolant coets a Guindàvols

Més de 25 anys envolant coets a Guindàvols

El dilluns 9 de gener de 2023 l’ alumnat de 4t d’ESO, seguint fidels a la tradició del centre, van envolar els seus respectius coets d’ aigua. I ja fa  més de 25 anys que es realitza aquesta activitat!

Els coets han estat construïts amb materials senzills i lleugers, i l’estudi del seu moviment permet a l’alumnat, entendre i consolidar les lleis de la dinàmica  de Newton potenciant l’aprenentatge significatiu. Les lleis físiques que expliquen el moviment d’aquests coets, són les mateixes que s’apliquen als coets de la NASA  que van possibilitar l’ arribada de l’ home a la lluna  al 1969 i la conquesta de l’ espai.

Els primers coets els van dissenyar i construir els alumnes  de segon curs de l’antiga Formació Professional FP1. Durant aquests anys s’han envolat molts coets a l’Institut  Guindàvols: recordo el titular d´un article de La Vanguardia del 24 d’abril de 2002  “ Un Sant Jordi astronáutico en Lleida” També s’han llençat “coets per la pau” realitzats pels alumnes  de l’aula hospitalària de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb motiu de la celebració de la setmana cultural i amb el lema “ Unidos por la Paz. Cada dia Navidad”

De tota manera el dia gran dels coets va ser el 21 d’abril de 2005: se celebrava el “Primer Dia Europeu de la Ciència pel Jovent”, ESDY (European Science Day for Youth). Es tractava de proposar una activitat científica perquè els joves europeus la realitzessin simultàniament  el mateix dia  a la mateixa hora. Vàrem tenir la sort, i la nostra proposta “Coets d’aigua” va ser l’escollida. Aquell dia, tota Europa va celebrar  el dia europeu de la ciència envolant coets Els mitjans de comunicació se’n van fer ressò, i la notícia va sortir,  fins i tot,  al telenotícies de migdia de TV3 i al programa infoK del canal 33.

Finalment, voldria ressaltar que dos projectes de  recerca al voltant dels coets, realitzats per l’ alumnat de tercer d’ESO del curso 1999.2000, van ser reconeguts tot dos amb un premi CIRIT.

Anicet Cosialls