Equinocci de tardor 2021a l’Institut Guindàvols

Equinocci de tardor 2021a l’Institut Guindàvols

El passat 22 de setembre de 2021 te lloc l’equinocci de tardor.  L’ alumnat de l’Institut Guindàvols ha realitzat diferents activitats al pati utilitzant el model de “ la Terra paral·lela” que els  ha permès comprovar  que la línia que separa el dia de la nit coincideix amb un meridià terrestre.

També s’ han adonat que al migdia solar, un gnòmon no fa ombra a l’equador. Aquest fet possibilita fer una estimació del radi de la Terra d’ una manera molt semblant com  ho va fer Eratóstenes . Només cal mesurar  l’ angle d’ inclinació dels raigs del Sol al migdia solar, i conèixer la distància de Lleida a l’ equador.

A més a més han vist que l’ ombra des seus cossos al migdia solar segueix la direcció de la línia meridiana (nord-sud).

Finalment han observat que l’extrem de l’ombra que projecta l’estilet del rellotge de Sol arriba fins la línia zodiacal inclinada corresponent al solstici de tardor.