Setmana de la Ciència: gaudint de la curiositat d’observar el trànsit de Mercuri des del Guindàvols

Setmana de la Ciència: gaudint de la curiositat d’observar el trànsit de Mercuri des del Guindàvols

El dilluns 11 de novembre la comunitat educativa de l’ Institut Guindàvols va poder gaudir amb l’ observació del trànsit de Mercuri. La grandària aparent de mercuri és 200 vegades més petit que el del Sol, amb la qual cosa es va observar com un petit punt negre es desplaçava pel disc solar. Cal dir que el proper trànsit no serà fins el dia 13 de novembre de 2032.

El  trànsit de Mercuri és el pas del planeta Mercuri per davant del Sol, vist des de la Terra. Es produeix quan el Sol, Mercuri i la Terra es troben alineats i en aqueix ordre. Si Mercuri i la Terra orbitaren en el mateix pla, veuríem passar Mercuri pel disc solar cada vegada que Mercuri aconsegueix la mateixa longitud heliocèntrica de la Terra, és a dir, cada vegada que estigués en conjunció inferior, i com el període sinòdic és d’uns 116 dies ocorreria per terme mitjà unes tres vegades per any. Però Mercuri es mou en un pla que forma 7° amb l’eclíptica i, perquè aquest trànsit o pas es , ha d’estar prop dels nodes de l’òrbita, a més d’estar en conjunció inferior.

La Terra travessa cada any la línia de nodes de l’òrbita de Mercuri el 8-9 de maig i el 10-11 de novembre; si en aqueixa data coincideix una conjunció inferior, hi haurà pas. Hi ha una certa periodicitat en aquests fenòmens, encara que obeeix a regles complexes. És clar que ha de ser múltiple del període sinòdic. Mercuri sol transitar el disc solar, com a mitjana, unes 13 vegades per segle en intervals de 3, 7, 10, 13 anys.