Representació de l’obra de teatre-documental Ruhe!! a Ins Guindàvols

Representació de l’obra de teatre-documental Ruhe!! a Ins Guindàvols

L’Institut Guindàvols, continuant amb la tasca de contribuir a la conservació de la memòria històrica, ha posat a l’abast del nostre alumnat de Batxillerat i Teatre la representació de l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci).

L’obra mostra, a través del documental i la dramatització, la història de la deportació de lleidatans als camps nazis. Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre local Jaume Belló i interpretada per tres joves actors lleidatans:  Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

A partir de la tècnica teatral del Teatre Document, s’ha portat a terme una recerca en les històries que han explicat alguns dels descendents de les persones que van estar als camps de Buchenwald i Mauthausen, i també de documents i fotografies que han aportat les famílies. També s’han fet tres entrevistes en profunditat que és d’on han sortit els personatges. Paral·lelament, s’ha recollit diversa documentació per situar l’obra en el context històric i familiar de la deportació.

L’obra juga amb les actuacions dels personatges i amb el recolzament de diversos audiovisuals que ajuden a l’espectador a posar-se en la pell de les persones deportades així com en el context històric dels fets.

Silenci o Ruhe (en alemany) és el fil conductor de l’obra: el Silenci de les persones que es van haver d’exiliar, dels viatges plens de por, el Silenci imposat pels assassins nazis, el Silenci de les víctimes que van tornar, el Silenci des familiars, el Silenci de l’administració feixista.

Per poder trencar aquest Silenci cal fer parlar als testimonis que van viure l’època; ara ja només ens poden donar el seu testimoni en els documents i els objectes que ens han aportat els seus familiars i que, el que pretén l’obra és que quedessin en la imaginació de l’espectador perquè aquesta no sigui una història que s’ompli de la pols de l’oblit i del Silenci. 

L’espectacle parla del viatge, de l’arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. L’obra busca moure les consciències personals i estimular la memòria, el record dels que van haver d’experimentar l’horror nazi als camps de concentració.

Aquesta obra de teatre s’està representant als cinc Instituts de Secundària de Lleida que participen del projecte Buchenwald-Mauthausen, liderat per la Paeria en conveni amb l‘Amical de Mauthausen.  És per això que l’obra ha arribat a l’escenari de l’Institut Guindàvols.

Aquesta activitat  s’inscriu dins del projecte de recuperació de la Memòria Democràtica endegat el novembre de 2017 per part de l’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils. Té com a objectiu fonamental dignificar i recordar a les persones de la ciutat de Lleida que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis.

Com a membres del grup de treball, l’Institut Guindàvols també està participant en altres activitats relacionades: visita guiada a l’Exposició “Imágenes y memoria de Mauthausen”, xerrada realitzada al centre a càrrec de Josep San Martin i Teresa Curià i participació de 3 alumnes del centre en el viatge a Mauthausen que organitza l’Amical de Mauthasen i subvenciona l’Ajuntament de Lleida.