Celebració del dia contra la violència de gènere a Guindàvols

Celebració del dia contra la violència de gènere a Guindàvols

Com tots els anys, el 25 de novembre és un dia especial per a la comunitat educativa de l’Institut Guindàvols. El grup de treball de coeducació del nostre institut  ha programat diferents activitats que s’han treballat a classe amb l’objectiu de sensibilitzar  la societat en la lluita contra la violència de gènere.

A les 12 s’ ha celebrat un acte unitari al pati on diferents representats de l’alumnat de l’ESO han llegit el següent manifest:

“D’uns anys ençà, les violències masclistes, i especialment les violències sexuals, s’han situat al centre de les notícies, les xarxes socials i, fins i tot, dels entorns més propers dels nostres pobles i ciutats. Aquestes violències contra les dones, tradicionalment invisibilitzades, han estat exposades públicament per les seves supervivents per denunciar un sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata.

Malauradament, tot i els grans avenços del feminisme envers la prepotència masclista, segueixen havent-hi víctimes que troben múltiples obstacles a l’hora de denunciar les agressions que han patit o segueixen patint. I s’ha posat en evidència que el problema no són els espais públics, els locals d’oci o les festes populars, perquè aquestes violències masclistes també les vivim als nostres llocs de feina i a casa. 

Les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere. Des d’aquí animem a tothom a alçar un clam col·lectiu: “no volem més manades al nostre entorn”, “necessitem lleis que ens protegeixin més eficientment”, “no assumirem culpes que no ens corresponen”. Diuen que una societat té els nivells de violència que pot tolerar i nosaltres hem dit prou. Ens hem alçat amb el crit de “jo sí que et crec, germana” perquè no hi ha cap altra resposta possible enfront d’aquest greu atac contra els Drets Humans. 

Una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió de poder malentès, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta

La nostra sonoritat és la nostra força. Cridem juntes: si en toquen una, ens toquen a totes!” 

A més, s’ha cantat la cançó, “I tu, sols tu” (El Diluvi). També s’ ha fet un llançament col·lectiu d’avions de colors, cadascun amb un lema contra l’eliminació de la violència contra les dones. L’acte ha finalitzat amb una experiència lúdico-científica on s’ha fet una rotllana gegant agafant-se l’alumnat i el professorat de les mans per comprovar com l’energia elèctrica flueix pels nostres cossos.