Alumnat i professorat de Guindàvols recorden les víctimes de l'Holocaust al Teatre de l'Excorxador

Alumnat i professorat de Guindàvols recorden les víctimes de l'Holocaust al Teatre de l'Excorxador

El dia 27 de gener se celebra a tot el món el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, en record del dia que el camp de concentració d’Auschwitz va ser alliberat per les tropes russes.   Els centres educatius de Lleida que formen part del grup de treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust) se sumen a les celebracions que es duen a terme arreu del país per iniciativa d’altres centres educatius.

Ahir, dia 30 de gener es va dur a terme l’acte commemoratiu, al Teatre de l’Escorxador, amb la participació del CRP del Segrià, Institut Caparrella, Institut d’Almenar, Institut Torrevicens i Institut Guindàvols. 

Vam comptar amb la presència dels representants institucionals del Departament d’Ensenyament, del Memorial Democràtic i de l’Ajuntament de Lleida que van obrir l’acte, als quals es van sumar els representants dels col·lectius que van ser víctimes de les atrocitats del règim nazi. Van assistir els representants de l’Amical Mauthausen, Down Lleida, Colors de Ponent i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. Van ser aquests representats els encarregats de fer l’encesa d’espelmes en memòria de les víctimes, en la qual també van participar alumnes en representació dels centres participants a l’acte.

Després del minut de silenci que va seguir a l’encesa d’espelmes, l’escriptora Dory Sontheimer ens va explicar com va aconseguir fer la descoberta i reconstrucció del seu passat familiar, gràcies a set caixes trobades a casa de la seva mare després de la seva mort. El seu passat està explicat en el llibre que porta per títol “Les set caixes” en que relata, a través de cartes i documents, el seu origen jueu i l’extermini de nombrosos membres de la seva família en camps de concentració nazis.  També ens va explicar el nucli sobre el que ha construït el seu darrer llibre, “La vuitena caixa”, en que fa un homenatge a tots els nens i nenes que van patir la deportació i la mort als camps.

En una segon apart de l’acte, l’alumnat de Teatre de l’Institut Guindàvols, sota la direcció de Daniel Gil, va representar l’obra “Dachausen. Crònica d’una atrocitat”.  Felicitats als actors i actrius  i l’equip que van col·laborar en la realització de l’obra.  Una obra fantàstica, que ens va commoure a tots i totes.

En acabar l’acte, es van enlairar globus de colors amb un missatge escrit: MAI MÉS!!!!

Agraïr des d’aquí la feina feta des dels centres educatius que van organitzar l’acte, al CRP del Segrià per la coordinació i ajuda incondicional, al Departament d’Ensenyament i el Memorial Democràtic pel seu acompanyament,  i a Dory Sontheimer per acompanyar-nos en la commemoració, a qui agraïm el seu missatge de pau i tolerància. 

Però sobretot, volem donar les gràcies a l’alumnat de tots els centres que van fer possible l’acte amb les seves intervencions. I de manera especial a l’alumnat i professorat de l’Institut Guindàvols que va fer possible la fantàstica obra de teatre.

Comencem a treballar per la celebració de l’any vinent.