Dos projectes d’alumnes premiats al concurs europeu Odysseus II (Madrid)

Dos projectes d’alumnes  premiats al concurs europeu Odysseus II (Madrid)

La setmana passada, tres alumnes de quart d’ESO, Míriam Armillas, Paula Lafuerza i Sandra Neila, i tres més de segon de batxillerat, Pavel Eroles, Daphne Guixé i Oriol Jové van viatjar a Madrid en el marc de la semifinal regional del concurs Odysseus II, un programa de divulgació científica adreçat a estudiants d’entre 7 i 22 anys, en el qual van participar en la categoria Pioneers. Tots dos grups del Guindàvols s’havien classificat juntament amb altres 10 grups espanyols i portuguesos per competir a la capital espanyola, seleccionats prèviament d’un total de 198 projectes presentats a la Península Ibèrica.

Així, el passat dimarts 10 de maig, els dos grups del nostre centre, acompanyats pel professor Anicet Cosialls, que ha tutoritzat tots dos projectes, van marxar cap a Madrid on estarien fins divendres 13, dia de la defensa dels treballs. En aquests quatre dies s’han dut a terme nombroses activitats, començant per la presentació dels dotze equips participants a l’hotel on es van allotjar, el mateix dimarts a la tarda.

El dia següent, dimecres 13, es va oferir als participants una visita guiada per les instal·lacions de l’Instituto Nacional de Técnica Aerospacial (INTA) i del Centro de Astrobiología (CAB) on, a més, van poder escoltar una conferència a càrrec de Carlos Briones. Després de dinar i de tornar a l’hotel, els nostres alumnes van poder intercanviar impressions amb els altres participants i gaudir d’una estona lliure per la capital, que els va dur a veure’n punts emblemàtics com La Cibeles o la Puerta del Sol, i la Plaza Santa Ana, on van sopar.

Dijous, mentre els participants dins la categoria Explorers (adreçada a estudiants universitaris) es dirigien a exposar els seus projectes davant el jurat del concurs, els nostres alumnes van gaudir d’una visita cultural a la ciutat d’Alcalá i els seus llocs més representatius, incloent la recepció oficial a l’Ajuntament de la ciutat de l’Henares per part del seu alcalde, Javier Rodríguez Palacios. Després de dinar a les instal·lacions de l’INTA, van visitar les d’AIRBUS a Getafe, on treballen vora 6.000 persones en avions militars i civils. A la tarda, els nostres alumnes van visitar altres llocs d’interès de Madrid pensant ja en les exposicions dels projectes de l’endemà.

El divendres, a les 10 del matí, els 12 equips participants en la categoria Pioneers s’aplegaven al Caixafòrum de Madrid. En set minuts havien de defensar el seu treball, i només un superaria la semifinal i representaria la Península a la final europea. L’ordre, per sorteig, sorteig que va deparar que les primeres en defensar el seu projecte fossin les tres alumnes de quart d’ESO del Guindàvols, amb el seu treball Determinació experimental de la gravetat a la Lluna. Els alumnes de batxillerat, en canvi, van ser els últims a fer-ho, amb el treball Gravetat zero. Després de les exposicions i la deliberació del jurat, format per una enginyera en telecomunicacions, un doctor en astrofísica i el director de l’INTA, es va procedir a l’anunciació dels guanyadors, oferint, primer, un reconeixement a tots els grups per la seva participació en la semifinal. Tot seguit, es van entregar els accèssits, dos dels quals van ser pels dos grups lleidatans, premiats respectivament amb les distincions Ciencia en femenino i Mejor presentación. I per últim, es va fer públic el nom del projecte guanyador, integrat per tres estudiants portuguesos que com a eix central del seu projecte duien la fabricació d’un robot.

Amb la satisfacció dels reconeixements als treballs  del Guindàvols, es van acomiadar de la resta de concursants i van emprendre la tornada cap a Lleida, després de quatre dies en els quals van fer amistats, van riure i gaudir molt i van viure una experiència inoblidable en tots els sentits. Us deixem algunes fotografies del viatge.

Article redactat per l’ Oriol Jové ( 2n de Batxillerat B) en representació dels grups participants.20160513_115715 20160513_190347 20160513_115454 20160513_100731 20160513_092657