Èxit total de la III Jornada CTM

Èxit total de la III Jornada CTM

El passat dia 20 d’abril un grup d’ alumnes de 4 d’ESO i professorat del centre varen  participar activament a la Jornada organitzada pel Seminari CTM ( Científic, tecnològic i matemàtic). Aquest any hi han participat 250 alumnes de diferents centres educatius :  Institut Maria Rúbies, Insitut  Josep Lladanosa, Institut Terres de Ponent, Institut La Serra,  Institut de Pons i l’ Escola  del Pirineu d’ Andorra. També s’ hi van inscriure més de 50 professors i professores de diferentes centres educatius.  la jornada es va desenvolupar als Aiguamolls de Rufea i a l’ Institut Maria Rúbies.

L’objectiu de la jornada, a l’igual que en les anteriors edicions, va ser  presentar la ciència i la tecnologia i també les matemàtiques de forma atractiva i motivadora a l’alumnat, mitjançant diferents formats com són visites, tallers, conferències i altres activitats, però totes elles presentades de forma lúdica i interactiva. Activitats per l’alumnat i formació del professorat La durada d’aquesta va ser  de tot un dia i havia de concloure  amb una observació astronòmica quan es faci fosc.  Malauradament, el cel no es va acompanyar i no es va poder dur a terme.

La Jornada anava  dirigida a l’alumnat de 4t d’ESO dels centres participants i que formen part del Seminari CTM. Per la tarda també podien  incorporar-se els alumnes de 1r de Batxillerat dels centres anteriors. A més a més, aquesta jornada es constitueix com una jornada de formació, inclosa en el Pla de Formació de Zona, a nivell d’intercanvi d’experiències i formació per part del professorat organitzador i col·laborador d’aquesta activitat.

La part de tarda també està oberta a tot el professorat de l’àmbit Científic-tecnològic i de l’àmbit matemàtic. Què vàrem fer? La jornada  va començar amb una descoberta de l’entorn dels Aiguamolls de Rufea i dels Horts de Lleida realitzada per diferents tècnics de l’Ajuntament de Lleida. La descoberta del medi es va realitzar des de diferents punts de vista, incloent l’estudi de la flora i de la fauna, tant terrestre com aquàtica. A la visita es va incloure un taller d’anàlisi fisicoquímic d’aigües dut a terme pels tècnics del Projecte Rius. A la tarda, ens  vam desplaçar a l’Institut Maria Rúbies per continuar amb les diferents activitats que es van dur a terme en les instal·lacions d’aquest. En primer lloc, es van realitzar diferents tallers impartits pel professorat dels centres participants i altres institucions col·laboradores, com diferents universitats. Hi va haver un total de disset tallers de temàtiques diferents. Es van fer grups d’uns 12-14 alumnes que van  escolliran tres tallers i cada taller tenia  una durada aproximada de 45 minuts. Després d’un breu descans hi va haver la xerrada-demostració sobre Astronomia, tema central de la Jornada. A continuació, es  va realitzar un Concurs de Ciència amb diversos premis d’aquesta temàtica. Després  de sopar hi havia prevista una observació astronòmica, però no es va poder fer per la pluja.

La jornada va ser un èxit.