Innovació educativa al Guindàvols

Innovació educativa al Guindàvols
El Departament d’Ensenyament ha publicat avui la relació de programes d’innovació del curs 2015-2016 impulsats pel propi Departament que tenen com a finalitat millorar els resultats del sistema educatiu. Així doncs, a través d’aquesta resolució, Ensenyament reconeix la innovació pedagògica que duen a terme els centres de totes els etapes educatives arreu de Catalunya. S’emmarca en el desplegament normatiu de l’ordre sobre el reconeixement de la innovació pedagògica de setembre de 2015 per impulsar les actuacions en aquesta matèria.
Dels programes d’innovació, que abasten diversitat d’àmbits com ara curriculars i metodològics d’ensenyament, aprenentatge, organitzatius i de  gestió educativa, de relació i cooperació amb la comunitat educativa i l’entorn, a l’Institut Guindàvols n’hem implementat uns quants, alguns des de fa anys i tots són un èxit de participació i contribueixen a la millora de la nostra missió, gra`cies a tot el professorat que ho fa possible cada dia.
La Xarxa de competències bàsiques d’Educació Secundària Obligatòria, impulsada per la Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.
El Servei comunitari, impulsat per la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa.
El Campionat de Catalunya de la FP Catskills, el Programa de Qualitat i Millora contínua, el programa d’innovació i transferència de coneixement Innova FP , els tres impulsats per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial.
 La resolució publicada concreta el procediment de certificació per al professorat que durant el curs 2015-16 ha participat en aquests programes d’innovació, que es fa mitjançant l’aplicació de gestió d’activitats d’innovació (AGAI). També explicita que el Departament d’Ensenyament ha de difondre i transferir les innovacions pedagògiques que es considerin valuoses per a la millora del sistema educatiu.
Ordre sobre el reconeixement de la innovació pedagògica
L’Ordre ENS/303/2015, de 21 de setembre, sobre el reconeixement de la innovació pedagògica (DOGC núm. 6966, de 30.9.2015), determina les modalitats d’innovació pedagògica i, entre d’altres, hi inclou els programes d’innovació, que consisteixen en plans d’acció que el Departament d’Ensenyament prioritza i impulsa, i que tenen com a finalitat millorar els resultats del sistema educatiu adequant-lo al canvi i a l’evolució social. Amb la mateixa finalitat, també inclou les iniciatives d’altres institucions amb les quals el departament col·labora mitjançant acords o convenis.
El seu desplegament normatiu s’inicia amb la creació de la Comissió d’Innovació, que té com a finalitat coordinar i impulsar les actuacions en matèria d’innovació pedagògica del Departament d’Ensenyament. Aquest desplegament continua amb la publicació avui de la relació de programes d’innovació, una de les modalitats previstes a la mateixa ordre.
Les actuacions en matèria d’innovació pedagògica que el Departament d’Ensenyament promou i acompanya s’emmarquen en el desplegament normatiu dels  articles 84 i 85 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’Educació.